Het Wilde Westen

Het Wilde Westen is een wijkcultuurhuis in Utrecht West. We leren over en door kunst met elkaar, en we maken en delen kunst in onze directe leefomgeving: de wijk. Het uitgangspunt hierbij is altijd de vraag, wens of behoefte van een wijkbewoner zelf. Op de scholen waarmee we samenwerken binnen het partnerschap van het Creatief Vermogen doen we dit ook, we werken vanuit de vraag van de leerkracht, leerling en kunstprofessional.

Partnerscholen

Het Wilde Westen is partner van verschillende scholen. Met iedere school wordt een programma op maat gemaakt. Klik op het pijltje om per school meer te lezen.

  • 2e Marnixschool

    Partnerschap sinds 2013. Samen geven we vorm aan de zogenaamde Ateliers. Vier keer per jaar geven we Ateliers vorm in de groepen 1&2, 3&4, 5&6 en 7&8. Uitgangspunt is de belevingswereld van de leerlingen. In een carrousel gaan de leerlingen zelf als maker aan de slag binnen verschillende kunstdisciplines onder begeleiding van kunstprofessionals.

  • St. Dominicusschool

    Partnerschap sinds 2013. Het startpunt van de samenwerking is een thema uit de taalmethode Staal. Dit thema verrijken we met kunst. De leerkracht, een kunstprofessional en de leerlingen ontwikkelen samen een traject met een begin, midden en eind. De leerwens van de leerkracht is leidraad in het vormgeven van de kunstlessen, zodat het creatief vermogen van de leerkracht ook wordt vergroot.

  • OBS Montessori Oog in Al

    Parternschap sinds 2021. We willen cultuureducatie integreren binnen ons thematisch onderwijs Kosmisch Onderwijs en Opvoeding (zaakvakonderwijs). Op de school zitten leerlingen drie jaar in eenzelfde bouw. Onze ambitie is om in de midden- en bovenbouw ieder jaar één van de kunstzinnige vakdisciplines dans, drama en muziek aandacht te geven.

  • IKC Leeuwesteyn

    Partnerschap sinds 2021. Onze gezamenlijke ambitie is om kunst- en cultuuronderwijs in alle lagen van het IKC Leeuwesteyn door te laten sijpelen: in de visie van de school, in het projectonderwijs, in activiteiten voor- en naschools, in de wijk Leeuwesteyn, in verbinding met kinderopvang Kind&Co. We gaan onderzoeken hoe kunst vanzelfsprekend in het projectmatig onderwijs Jeelo een rol kan krijgen.

Vieren

De leerlingen van de midden- en bovenbouw van KC Leeuwesteyn hebben een project gedaan rondom het thema ‘Vieren’. Vanuit Het Wilde Westen kwamen podcastmaker Misha Koole en cultuurcoach Nicolien Lamme naar de school. Samen met meester én beeldend kunstenaar Jochem Bosselaar zijn zij de klas in gegaan om het met de leerlingen te hebben over vieren en feestdagen.

Hoe vieren verschillende culturen feest? Wat zijn jouw favoriete feestdagen, en waarom? Als je een feestdag zou mogen verzinnen, wat zou dat dan zijn?

De leerlingen deelden hun ervaringen van hun favoriete rituelen met elkaar, maakten tekeningen van hun fantasiefeesten en haalden verhalen van thuis op door hun ouders te interviewen. Al deze input is gebundeld tot een nieuwe feestdag: Leeuwedag! Een schoolbreed feest waar kinderen een dag de baas zijn. Er is aandacht voor elkaar en elkaars cultuur, lekker eten en vooral ook: cadeautjes!

Luister hieronder naar de podcast:

We zien elkaar als makers

Elke keer geven we aan de vraag opnieuw vorm, zoals dat ook eigen is aan een kunstproces. We zien elkaar als makers. We werken samen vanuit een onderzoekende houding. We zijn gelijkwaardig, kritisch en omgevingsgericht. De procesbegeleiders van Het Wilde Westen leggen verbindingen tussen de inhoud en de kunst en begeleiden deze processen. Omdat we in dezelfde wijk werken en/of wonen, blijven we elkaar ontmoeten, zodoende bouwen we aan duurzame relaties. En dat doen we al 20 jaar!

Kansengelijkheid en talentontwikkeling

Bij alle activiteiten speelt kansengelijkheid en talentontwikkeling een rol. De diversiteit aan culturele achtergronden, leeftijden, kennis en kunde in de wijk is zeer rijk. Doordat we met kunst voor-, onder- en naschools actief zijn bereiken we veel kinderen in de wijk. In de samenwerkingen hebben we oog voor de talenten van kinderen, waardoor ze ook hun plek vinden in ons cursusaanbod in de Cereolfabriek.

Ik zie ineens hoe goed deze kinderen kunnen samenwerken en ik zie de kinderen die in de klas stil zijn tot uiting komen in dit Atelier.

Judith
Leerkracht bovenbouw

In de scholen

Ook in de scholen in de wijk is het uitgangspunt altijd de vraag, wens, zin die speelt bij een leerkracht, een leerling, een schoolleider, een ouder. Meestal is de leerkracht uitgangspunt, omdat de leerkracht het onderwijs elke dag weer samen met zijn/haar leerlingen vorm geeft.

  • We vragen de leerkracht wat er speelt in de klas, in de methode, waar kansen liggen in het vergroten van de eigen deskundigheid.
  • De leerling vragen we wat er speelt in de eigen belevingswereld, wat de leerling wil leren.
  • De kunstprofessional bij Het Wilde Westen nodigen we uit om zijn/haar eigen artistieke werkwijze, onderzoek, inspiratie te delen.
  • Neem contact op

    Mail naar Nicolien Lamme via nicolien@hetwildewesten.nl