Inspiratie _

Terugblik: CVU-bijeenkomst 27 maart

We mogen ons al sinds januari penvoerder noemen van dit Utrechtse CmK-programma. Maar op donderdagmiddag 27 maart, tijdens de eerste netwerkbijeenkomst van deze nieuwe periode, kwam alles samen. In EKKO vierden we gezamenlijk met onze creatieve partners en scholen uit het CVU-netwerk de start van de periode 2025-2028.

Na een korte introductie van Reineke de Vries en Pelle van den Berg, die samen het project Creatief Vermogen Utrecht coördineren, was het de beurt aan Feike ter Wal (community manager) en Rashida Tauwnaar (DJ-programmeur) van EKKO die vertelden over hun CVU-partnerschap met het Globe College. In dit partnerschap werken 180 tweedejaars Mavoleerlingen een heel jaar aan de productie voor een eigen te organiseren event in EKKO als onderdeel van hun examen. De leerlingen krijgen o.a. workshops voor licht en geluid en techniek in EKKO, maar ook bijvoorbeeld rapworkshops in de klas.

Na deze inspirerende presentatie werden alle aanwezigen in verschillende groepjes verdeeld in thematische kennissessies. Hieronder een korte samenvatting van er tijdens deze sessies besproken is. (De uitgebreide samenvatting van deze kennisdelingsessies is onderaan dit bericht terug te lezen.)

Impact maken en meten: Kunst en cultuur dragen bij aan creatieve, sociale en emotionele ontwikkeling van leerlingen, maar hoe maken we die impact zichtbaar? Er is behoefte aan gedeelde meetinstrumenten en vocabulaire.

Verbinden Binnen- en Buitenschoolse educatie: Cultuurdeelname moet toegankelijker worden voor álle leerlingen, waaronder die in het speciaal onderwijs. Samenwerking tussen scholen, wijkcultuurhuizen en sociale instanties is essentieel.

Creatief partnerschap in het VO: Cultuureducatie moet structureel verankerd worden in het curriculum en niet leunen op één persoon binnen de school. Betere borging en integratie met thema’s als burgerschap en loopbaanoriëntatie zijn nodig.

Werken met een ‘uitdagende’ doelgroep: Jongeren moeten niet alleen ‘benaderd’ worden, maar actief meedenken en bijdragen aan cultuurprogramma’s. Inclusief taalgebruik en samenwerking met hun directe omgeving (coaches, ouders, wijkteams) zijn hierin belangrijk.

Binnen je partnerschap aan de slag met actuele maatschappelijke onderwerpen: Kunst is een krachtig middel om maatschappelijke vraagstukken bespreekbaar te maken zonder polarisatie te versterken. Er is behoefte aan methodieken, kennisdeling en een structurele aanpak binnen scholen en culturele instellingen.

Verankering van Cultuureducatie: Voor een duurzame verankering van cultuureducatie zijn duidelijke afspraken, een vaste jaarplanning en regelmatige contactmomenten essentieel. Draagvlak binnen het team wordt versterkt door studiedagen, inspiratiesessies en het actief betrekken van leraren. Daarnaast is het belangrijk dat cultuureducatie niet afhankelijk is van een enkele partner, maar wordt vastgelegd in een leerlijn en gedeelde visie. Door leraren zelf te laten ervaren wat kunst en cultuur kan betekenen, groeit het eigenaarschap en blijft de impact behouden.

De eerste CVU-bijeenkomst van dit jaar bevestigde de sterke behoefte aan kennisdeling en samenwerking binnen cultuureducatie. Ook is er een duidelijke behoefte aan verdiepende werksessies, waarin concrete doelen en tools worden ontwikkeld of gedeeld. Deze netwerkbijeenkomst gaf veel input voor het vormgeven hiervan, de komende tijd werken we dit samen met de ontwikkelgroep verder uit.  Heb je input of ideeën, we horen ze graag!

De middag werd afgesloten met een borrel, waarbij de gedeelde energie en motivatie duidelijk voelbaar waren.

Nieuwsgierig naar het uitgebreide samenvatting van de kennisdelingsessies?
CVU netwerkbijeenkomst Samenvatting van de kennisdelingsessies

 

 

 

naar alle inspiratie