Kennisdeling

Het netwerk Creatief Vermogen Utrecht komt meerdere keren per jaar bij elkaar om ervaringen en kennis te delen, te verdiepen en te ontwikkelen. Er zijn verschillende soorten bijeenkomsten waarbij we elkaar treffen. 

 

Ontwikkelgroep

De ontwikkelgroep onder leiding van Jolanda Schouten (HKU), bestaat uit vertegenwoordigers van culturele partners en scholen: Linda Rosink (Stichting Kopa), Miranda Kipping (Brede School Hoograven), Daphne de Bruin (De Vrijstaat), Rachid Khelifi (Muziekroute), Lydia Schröder (HU), Maria Hendriks & Cas van Dijk (HKU). De groep verzamelt vragen uit het veld, deelt de voortgang van de partnerschappen, stemt de programma’s met elkaar af en geeft input voor het maakonderzoek.

Illustratie: Tonke Koppelaar

Collegiale Ontmoetingen

Onze belangrijkste bouwsteen in Creatief Vermogen Utrecht is werken van uit relatie en vriendschap. Vanuit vertrouwen, plezier en een veilige sfeer durf je uit te proberen en te experimenteren. En dat is waar creativiteit ontstaat. De Collegiale ontmoetingen zijn intieme bijeenkomsten waarin onze creatieve partners elkaar ontmoeten om te sparren, ervaringen uit te wisselen én te leren van en vooral met elkaar. Uit de Ontwikkelgroep komt soms een actueel onderwerp naar voren. Voor de nieuwe partners hebben we een aparte collegiale ontmoeting georganiseerd waarbij doorgewinterde partners de mensen van een nieuw partnerschap op weg helpen.

De Juf en de Kunst

In de serie “De Juf en de Kunst praat met …” portretteert Maria Hendriks docenten, kunstenaars, muzikanten en theatermakers uit het CVU-netwerk. Deze interviewreeks is ontstaan uit de “Makersdialogen” van Arja Veerman.

De balans tussen kunstenaarschap en docent zijn staat centraal in de gesprekken. Hoe verhouden deze gebieden zich tot elkaar? Waar overlappen ze? De portretten zijn persoonlijk en inspirerend voor eenieder die zich bezighoudt met kunst en onderwijs. Je kunt de interviews hier teruglezen.

Makersdialogen

In de Makersdialogen van Creatief Vermogen Utrecht wordt er onderzocht hoe het creatief vermogen van kinderen op de scholen wordt gestimuleerd en wat we daarvan als netwerk kunnen leren. Een Makersdialoog is een methodische gespreksvorm tussen twee (onderwijs)makers, ontstaan vanuit het HKU Maakonderzoek, lectoraat van Arja Veerman en Jan Eijsinga. Binnen CVU wordt het Makersdialoog gevoerd tussen een maker uit het culturele veld en een maker uit het educatieve veld, een moderator en een visueel notulist. De Makersdialoog kent altijd twee op elkaar volgende gesprekken, waarbij de makers van rol. Ook weer om al doende te leren vanuit belichaamd ervaren van verschillende rollen, de kern van het lerend netwerk dat CVU is.  Deelnemers leren elkaar hierbij kennen als makers en brengen hun werkprocessen onder woorden. Juf in de Kunst is een variant geïnspireerd op Makersdialogen.

Lees hier meer over de Makersdialogen.

Directeurendiner

Jaarlijks vindt het directeurendiner plaats. Schooldirecteuren en directeuren van de culturele partners, aangevuld met ICC-ers, dineren samen, aan gemengde tafels. De opzet van het diner is thematisch.

Conferentie

Het netwerk Creatief Vermogen Utrecht heeft  inmiddels twee conferenties georganiseerd. Telkens staan de actuele ontwikkelingen in het project centraal.

Publicaties en lezingen

Parallel aan het op de scholen inbedden van het creatief vermogen, stimuleren we elkaar als partners om te schrijven, te spreken of via andere media te documenteren over creatief vermogen. Bekijk hier een overzicht van alle essays.